Hoe maak ik een blog met een lees verder knop

Vandaag kwam er een leuke vraag voorbij in de Facebook groep van de christelijke webloggers. Dat is een groep met fanatieke schrijvers die meestal heerlijk vanuit hun passie en bewogenheid schrijven. Sommigen doen het semiprofessioneel en verdienen er zelfs wat geld mee. Vandaag kwam deze vraag voorbij: hoe maak ik een blog met een lees verder knop. En dan gaat het natuurlijk over de “read-more tag” op je overzichtspagina. Zo’n knop die ervoor zorgt dat je alleen het eerste deel van je blog laat zien op de blogpagina. Als je gelijk je hoe vraag wilt beantwoorden scroll je lekker naar beneden. (dit gaat overigens alleen over WordPress)

Wanneer een ‘lees verder-knop’ gebruiken

Wanneer moet je een lees verder knop gebruiken? Er moet helemaal niets. Maar stel dat jij

  • ervoor gekozen hebt dat je blogs op de voorpagina terecht moeten komen
  • dat je flinke lappen tekst produceert

dan is het bijna toch verplicht.

En verder is het flink aan te bevelen als je

  • besloten hebt dat al je blogs de moeite waard zijn om te lezen
  • door hebt dat lezers net als jij eerst oriĆ«nterend lezen en een overzicht zoeken
  • je lezers wilt behouden

Of te wel, gewoon doen.

Waarom een lees meer knop gebruiken?

Of je blogs nu op je voorpagina terecht komen of op een andere pagina terecht komen is het verstandig om de lees meer knop te gebruiken. Jij kan ongelooflijk veel energie en passie stoppen in een blog en je er helemaal in verliezen. Je kan het daarna nog eens rustig doorlezen en beter structureren. Misschien let je zelfs op de goede vindbaarheid door zoekmachines. Helemaal goed.

Maar lezers moet je nog voor je winnen. Iedere keer weer. En zeker de toevallige voorbijgangers moet je zien te boeien. En het is gewoon een feit dat heel veel lezers afhaken als ze direct geconfronteerd worden met een lange lap tekst als ze voor het eerst je website bezoeken.

Ja je hebt gelijk als je nu zegt dat lezers bijna nooit op je voorpagina of je overzichtspagina binnen komen. Dat is zo, want meestal deel je netjes je bericht via Facebook of Twitter of zo’n fijne Facebookgroep en dan komen mensen inderdaad bij je laatste bericht uit. En dan verwachten ze wel een lap tekst. (dat moet je ook voorkomen door het gebruik van kopjes maar dat is iets voor een volgend blog).

Maar die kleine stuk tekst als op je overzichtspagina is echt belangrijk.

Hoe ga je de lees verder knop gebruiken

lees verder knopDe lees verder knop of read more tag zet je op de plek waar je hem wilt hebben. Er zijn mensen die het liefst de knop midden in een zin zetten. Dat kan een spannend effect geven maar ook een slordig effect. Het handigst is het om die knop te zetten op een plek waar het interessant gaat worden en de lezer dus automatisch gaat klikken op die lees verder knop.

hoe gebruik ik de read more knopMaar soms kan het niet anders. In dit voorbeeld hieronder breek ik de zin af omdat er verder niet vreselijk veel spannends komt. En omdat die alinea eigenlijk al een klein blogje is en voor de lezer ook voldoende zou kunnen zijn. Dan komen ze ook net verder, das niet de bedoeling. Dus hier koos ik voor het afbreken van de zin.

Hoe maak ik een blog met een lees verder knop

Uiteraard weet je zelf hoe je het blog moet maken. Maar hoe zet je die knop er in. Er zijn thema’s waarbinnen je niet kan kiezen voor een kort stukje omdat die read more knop standaard gebruikt wordt. Ik heb op mijn ‘reli-blog‘ bijvoorbeeld niet de keuze. Het zit in het thema ingebakken. Best gemakkelijk al heb je dan geen invloed op de plek van de lees meer knop.*

Maar is die keuze er wel dan is het handig om de lees meer knop te vinden. En nu zou je cursus automatisch daar naar toe moeten gaan maar zo goed ben ik er niet in om jouw cursor te manipuleren. Dus ik maak een printscreen van het scherm waar ik dit blog in zit te typen.

hoe voorkom ik chaos in mijn blog

Rechts naast het paperclipje van het ‘link verwijderen’ zie je de read more tag staan. Dat is hem en zo simpel is het. Zet de cursor op de juiste plek en klik dan op de read more knop. Een kind kan de was doen.

En misschien vind je de tekst ‘read more’ niet zo fijn. Dan verander je dat gewoon. Je gaat eerst naar het tablad ‘tekst’ en zoekt dan de read more knop op. Achter ‘more’ zet je een spatie en daarna de tekst die je wilt laten zien. De rest van de code houdt je dus ongewijzigd. Dit werkt alleen als je website niet gebruik maakt van excerpts.

*dat afgedwongen gebruik van excerpts kan je meestal wel aanpassen in je index.php bestand.

Dus hoe maak ik een blog met een lees verder knop? Zo dus, heel gemakkelijk. Kom je er toch niet uit, laat het even weten.

Kan ik jou helpen?

Zou jij het lekker vinden als jouw (amateur) blog er gewoon even lekker uitziet zodat jij je aan de inhoud kunt wijden? Kijk dan even hier wat ik voor je kan doen.

One thought on “Hoe maak ik een blog met een lees verder knop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.