hoe bereik je jongeren op Instagram

Ik kom er steeds opnieuw weer achter. Het bereiken van jongeren is een uitdaging. Offline kunnen we ze gemakkelijk opzoeken en dan is de communicatie niet zo moeilijk. Maar online is het een heel ander verhaal. Hoe bereik je jongeren op Instagram in de zin wederkerig contact?

Voor een van mijn klanten plaats ik regelmatig iets op Instagram. De foto’s worden bekeken en geliked maar denk maar niet dat die jongeren ook doorklikken naar de ‘link in de bio’. Heb jij dezelfde ervaring?

Ook op Facebook en op de website zelf moet je wel heel uitdagende en simpele vragen neerzetten wil er een reactie komen.

Uitdagend voor jongeren

Eigenlijk is het onzin om hier te schrijven dat een post uitdagend voor jongeren moet zijn. Het bereiken en activeren van volwassenen is net zo moeilijk. Ook zij lezen snel en kijken alleen verder als het echt flink interessant of grappig is.

In Jeugdtrends 2019 die de christelijke jongerenorganisaties lieten uitkomen is te lezen dat het jongeren momenteel graag zelf kiezen waar ze bij willen horen. Ze willen niet gelabeld worden. Hun identiteit is als het ware vloeibaar. Ze haken aan bij een goed verhaal en een betrouwbaar persoon. (lees hier mijn blog over de Jeugdtrends 2019)

Zo bereik je jongeren op Instagram

  • doe een apel op de uniciteit van jongeren
  • probeer jongeren met diezelfde uniciteit aan elkaar te verbinden
  • wees duidelijk over wie je bent en wat je wilt
  • beloof geen gouden bergen maar droom wel
  • laat zien dat je een mens bent en toon hoe je omgaat met teleurstellingen en frustraties
  • maak mooie plaatjes met Canva

Hoe krijg je interactie met jongeren?

Uit verschillende onderzoeken over sociale media blijkt dat Snapchat hot is omdat het snel en vluchtig is. Het echte ruwe leven komt voorbij. Instagram is tof omdat je je foto’s kan pimpen en kan delen. Hoe meer live en streaming hoe beter. Met het pimpen van die foto’s laten we het ruwe leven meer aansluiten bij onze dromen.

Kijken, liken en delen dat wil nog wel eens gebeuren. Maar heb je dan die jongeren bereikt op Instagram? Vrienden onderling reageren met korte zinnen. Later terugkomen op een bekeken foto gebeurt eigenlijk niet. Je moet het hebben van het eerste moment dat een jongere die Instagrampost bekijkt.

Ontvangen begint met geven

Ook op sociale media begint ontvangen met geven. Je geeft eerst een verhaal, een foto, een grap en daarna kan je eventueel eens wat terugontvangen. Hoe kan je geven?

  • het Instagramaccount van een jongere volgen is geven
  • het liken en delen van berichten van jongeren is geven
  • het reageren op een bericht is geven

Als je dan eens een hartje of een like terug hebt gekregen kan je rustig eens kijken of je een jongere eens wat persoonlijker kan aanspreken. Het is mij als jongerencoach wel gelukt om in een persoonlijk bericht een vraag te stellen als reactie op een reactie van hem. Daar is een mooi gesprek uit voortgekomen en uiteindelijk heb ik hem kunnen helpen in zijn zoektocht naar een goede jobcoach.

Hoe bereik jij jongeren via Instagram?

Heb jij een goede tip om jongeren te bereiken via Instagram? Zet hem hieronder dan vul ik daarmee met een juiste vermelding het blog aan. Dan helpen we elkaar weer verder.

Of lees je liever het boek “Lees dit als je beroemd wilt worden op Instagram”? Gebruik je nog geen Instagram, installeer het via de App Store of Google Play Store.

Vertel het door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.