schrijf lange blogs

Een poos geleden heeft iemand bedacht dat het goed zou zijn om vooral korte blogs te schrijven. Want mensen lezen het toch niet heel aandachtig. Schrijf lange blogs, kwam vandaag voorbij via Blogtrommel.

Neem jezelf als uitgangspunt

Wat hij daar schrijft past bij mijn beleving. Ik heb altijd al het idee dat je vooral jezelf als uitgangspunt moet nemen bij het schrijven van blogs. Natuurlijk niet met jezelf voor ogen, dat is wat anders, je schrijft een blog met je lezers voor ogen. Maar wat jijzelf interessant en prettig vindt, vinden veel andere mensen ook interessant en prettig.

Je hebt toch iets te melden

Je schrijft een blog omdat je een verhaal te vertellen hebt. Een verhaal dat mensen willen lezen omdat ze ervan leren. Of omdat ze erdoor vermaakt worden. Of geïnspireerd.
Een blog is in mijn ogen pas interessant als je ook je verhaal afmaakt in dat blog. Vaak lees ik van die korte blogs en dan ben je net gewend aan de schrijfstijl en weet je net waar het overgaat en dan is het alweer voorbij. Had die blogger nu iets te vertellen of doet hij het bloggen vooral om de website in beweging te houden?

Goed voor de zoekmachines

Schrijf lange blogs, want dat is beter voor de zoekmachines. Die machines houden van eten. Daarom moet je ze flink voeren met interessante woorden. En jij schrijft die als ondernemer. Lees de andere argumenten voor het schrijven van lange blogs maar op Blogtrommel. Interessant om te volgen als je meer wilt weten over bloggen.

Schrijf lange blogs, hoe?

Hoe moet je nu lange blogs schrijven? Als eerste moet je denk ik alleen een blog gaan schrijven als je echt iets te melden hebt. En dat blog hoeft nog steeds niet een heel hoofdstuk te zijn he, maar tot de 1500 woorden mag je echt wel gaan. Als je de lezer kan boeien dan maakt de lengte van het blog gewoon niet veel uit.
Je hebt misschien ook wel de ervaring dat je verbaast op je horloge kijkt als een vreselijk boeiende spreker aangeeft dat zijn woorden op zijn.

Als tweede denk ik dat je lekker associatief mag schrijven. Terwijl jij schrijft gaan je gedachten waarschijnlijk alle kanten op. En daar is niets mis mee. Schrijf alles op en breng achteraf structuur aan. Soms zal je ontdekken dat je twee blogs geschreven hebt, of drie. En soms blijkt dat je een prachtig verhaal hebt geschreven dat prima in een keer gepubliceerd kan worden.

Moet elke blog meer dan 500 woorden hebben?

Moet je nu gelijk altijd lange blogs gaan schrijven? Nee, liever niet. Soms is een blog gewoon klaar na 447 woorden. Zoals dit blog.

Wil je je zekerder voelen over bloggen? Misschien is een LOI Cursus iets voor jou?

Vertel het door!
  • 1
    Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.